ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Mei 19, 2022 -Khamis

 
  SOLVE FSHD MENGUMUMKAN PELANTIKAN PENGARAH EKSEKUTIF DR. EVA CHIN DAN STRUKTUR PEMBIAYAAN VENTURE-PHILANTHROPIC

Friday 13/05/2022VANCOUVER, British Columbia, 13 Mei (Bernama-GLOBE NEWSWIRE) -- Berikutan pelancaran SOLVE FSHD yang diiktiraf baru-baru ini, organisasi berbesar hati untuk mengumumkan secara rasminya pelantikan Dr. Eva Chin sebagai Pengarah Eksekutif. Pengasas SOLVE FSHD, Chip Wilson, memberikan komitmen sebanyak USD100 juta untuk mencari penawar bagi distrofi muskular fasioskapulohumerus (FSHD), suatu penyakit jarang berlaku, dan beliau telah didiagnosis menghidapnya ketika umur 32 tahun. Sebagai Pengarah Eksekutif sulung untuk SOLVE FSHD, Dr. Chin akan bertanggungjawab untuk menyelaraskan matlamat organisasi dengan kepakaran penyelidik, saintis dan syarikat untuk mempromosikan dan membiayai penemuan dan pembangunan terapi baharu untuk FSHD.

“Pengalaman dan pengkhususan Dr. Chin dalam penyakit neuromuskular yang jarang berlaku memberikan nilai yang sangat besar kepada organisasi kami. Kami teruja untuk mendapatkan kepakaran dan bimbingan beliau untuk mencapai matlamat organisasi untuk mencari penawar bagi FSHD menjelang bulan Disember 2027,” ujar Chip Wilson, Pengasas SOLVE FSHD. Beliau menambah, “Dalam masa beberapa minggu sahaja selepas pelancaran organisasi, SOLVE FSHD telah menerima sambutan yang luar biasa terhadap seruan untuk permohonan geran yang layak dan teknologi terapeutik baharu, yang akan disemak di bawah kepimpinan Dr. Chin. Di samping itu, beliau telah bekerja tanpa jemu untuk membina pakatan industri yang kukuh untuk SOLVE FSHD, menilai dengan teliti projek-projek menarik untuk membiayai dan memudahkan peluang pembiayaan kolaboratif merentas sektor akademik dan industri dalam penyelidikan dan pembangunan ubat FSHD.”

Dr. Chin memperoleh Ph.D. dalam Fisiologi dari University of Waterloo di Kanada dan menamatkan latihan pasca doktoral di Universiti Sydney, Australia dan U.T. Pusat Perubatan Barat Daya di Dallas, memberi tumpuan kepada kalsium intraselular dalam keletihan otot dan peraturan transkrip ekspresi gen dalam penentuan jenis gentian otot dan keplastikan otot.

“Saya berbesar hati untuk menyertai pasukan Solve FSHD, menyokong Chip dan Keluarga Wilson dalam misi kami untuk meningkatkan kualiti hidup bagi mereka yang terjejas oleh penyakit neuromuskular yang jarang berlaku dengan membiayai projek penyelidikan yang layak dan penyelidikan pra-klinikal dan klinikal yang akan mempercepatkan pencarian penawar untuk FSHD,” ulas Dr. Eva Chin, Pengarah Eksekutif Solve FSHD.

Kerjaya Dr. Chin telah menjangkau industri akademik dan farmaseutikal, dengan jawatan sebelumnya di Pfizer, Universiti Maryland, MyoTherapeutics, Cytokinetics dan NMD Pharma. Semasa di Pfizer, Eva mengalihkan kerjayanya daripada penyelidikan akademik yang memfokuskan pada mekanisme selular dan molekul fungsi otot kepada menemui dan membangunkan terapi yang bersasarkan otot. Sepanjang lima tahun yang lalu, beliau telah mengetuai pembangunan bukan klinikal bagi banyak calon ubat dalam ujian klinikal untuk ALS, SMA, miastenia gravis dan kardiomiopati hipertrofi.

Di bawah bimbingan Dr. Chin, model pembiayaan usaha dermawan Solve FSHD akan menggunakan komitmen kewangan Wilson secara strategik untuk menyokong geran awal, pelaburan dalam syarikat peringkat awal yang menumpukan pada FSHD dan memberi insentif kepada syarikat farmaseutikal dalam ruang penyakit neuromuskular untuk meningkatkan tumpuan mereka pada FSHD . Model dermawan usaha niaga akan membolehkan organisasi mampan diri dari segi kewangan melalui pulangan pelaburan. Pelaburan dalam peluang penyelidikan yang berdaya maju, walaupun berisiko tinggi, boleh menjana aliran pelaburan semula yang berterusan ke dalam organisasi untuk menyokong lagi inisiatif pembiayaan geran.

"Untuk memanfaatkan kemajuan terkini dalam terapeutik genetik, SOLVE FSHD membina platform pembiayaan kreatif untuk memudahkan pembangunan rawatan yang melambatkan, menghentikan atau malah membalikkan kelemahan dengan cepat dalam FSHD," ujar Dr. John Day, MD, Ph.D., Pengarah program Perubatan Neuromuskular Universiti Stanford. "Memiliki seseorang yang mempunyai pengalaman dan keupayaan seperti Dr. Eva Chin yang menyertai SOLVE FSHD adalah penting untuk mewujudkan program saintifik yang ketat yang diperlukan untuk menentukan dan mengesahkan rawatan yang selamat dan berkesan secepat mungkin," kata Dr. John Day, MD, Ph.D., Perubatan Neuromuskular, Pusat Kesihatan Neurosains Stanford.

Perihal Solve FSHD
Solve FSHD membiayai aktiviti penyelidikan dan pembangunan bioteknologi dan biofarma yang inovatif yang mempercepatkan rawatan baharu rawatan Distrofi muskular fasioskapulohumerus (FSHD). Aktiviti tersebut dibiayai sepenuhnya dan dicipta oleh usahawan Kanada dan dermawan Chip Wilson. Pengasas syarikat pakaian olahraga yang diinspirasikan oleh yoga Lululemon Athletica inc. telah hidup dengan FSHD selama tiga dekad terakhir dalam hidupnya. Dia telah memberikan $100 juta daripada wangnya sendiri untuk mencipta SOLVE FSHD dan memulakan pembiayaan ke dalam projek yang sesuai dengan misi organisasi: mempercepatkan penyelidikan ke dalam terapi baharu dan mencari penawar untuk kecelaruan tersebut menjelang tahun 2027.

Pengumuman masa depan untuk pembiayaan geran akan dikeluarkan di laman web SOLVE FSHD - https://solvefshd.com/Untuk syarikat peringkat awal, hubungi SOLVE FSHD di info@solvefshd.com.

Jika anda mempunyai FSHD dan ingin mengetahui tentang ujian klinikal atau disertakan dalam daftaran FSHD, sila lihat laman web SOLVE FSHD - https://solvefshd.com/

Untuk membuat pertanyaan media atau untuk memohon wawancara media, sila hubungi:
Kamran Shaikh, Pengarah Akaun
PR Associates
kshaikh@prassociates.com
+1 778-846-5406

Foto yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di: https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/0e87aacb-92f4-4723-9e7e-e24021cff5f7

SUMBER: Solve FSHD

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2022 MREM . All rights reserved.